De Afonso Alves van Augustinusga

Datum: 29 september 2018

Han Zwart, spits van ASC’75: ,,Ik kin net sûnder fuotbal.” FOTO LC

Afonso Alves maakte in 2007 zeven doelpunten voor SC Heerenveen tegen Heracles, Han Zwart (26) deed dat zaterdag voor ASC ’75 tegen Boerakker. ,,Ik mei graach wat piele.”

Han Zwart is niet een voetballer die een hele wedstrijd achter zijn man aanloopt. Dat hoeft ook niet zolang hij zijn doelpunten maar maakt voor de Augustinusga Surhuizum Combinatie. Dan is er niemand die zeurt. ,,Dan is it klear hin.”

Hij kan voorlopig een potje breken bij ploeggenoten en aanhang. De klok stond zaterdag in Boerakker op 57 minuten toen Zwart, alias Blacky, zijn zevende goal van de middag noteerde. Het was zijn vierde na rust.

,,We tochten yn de pauze noch dat de tsjinstanner wol komme soe.” Niet dus. ASC won uiteindelijk met 1-9. Na afloop stroomden de berichten binnen. ,,De strekking: hienen dy lju wol in keeper?”

Plafond

Zeven keer scoren in een wedstrijd: nooit eerder presteerde Zwart dat. De verdediging van Boerakker bleek een paradijs voor de spits. Hij kon doen en laten wat hij wilde. ,,Hiel offisjeel makke ik seis doelpunten trouwens, want der siet eins in eigen goal fan Boerakker by. Mar dêr mei ik hjir fan net ien oer prate.”

Bij ASC vormt Zwart al een behoorlijk lange tijd een aardig duo met Tamme de Boer. ,,Tamme jout de stekbal, Han rint der achteroan. Sa giet it hjir in bytsje. Ik mei graach wat piele foardat ik op goal sjit. Saterdei ha’k dat mar net dien.”

Hij had in het verleden wel hogerop gekund. Zwart, die op zijn vijftiende al debuteerde in het eerste van ASC, liet alle belangstelling lopen. Spelen met zijn kameraden in Augustinusga vond hij belangrijker dan voetballen in de tweede of derde klasse. ,,No ha ’k dêr earlik sein wolris spyt fan. Ik hie graach witten wat myn plafond is.”

Handhaving

Maar goed, bij ASC heeft Zwart het tot nu toe altijd naar zijn zin gehad. Hoogtepunten? De promotie naar de vierde klasse in 2012, de verrassende winst van de Achtkarspelen Cup in 2014 en de miraculeuze handhaving van vorig jaar, na een tweeluik én strafschoppen tegen Ouwe Syl.

Bij ASC kan Zwart het zich veroorloven om eens een training over te slaan. Gezien zijn zware baan als timmerman in de bouw én het feit dat hij al lang enkelproblemen heeft (te weinig kraakbeen), is dat privilege veel waard.

‘Begin december worden ze heit en mem. De Feyenoord-speen ligt al klaar’

Een sportarts in Groningen vertelde hem een jaar of vier jaar geleden dat hij eigenlijk moest stoppen. ,,Doe tocht ik: dat dogge we dus net. Ik kin net sûnder fuotbal. Eins moat ik operearre wurde, mar dat komt my net út. Ik fernim it ankel faak wol nei in wedstryd. Dat ha’k der foar oer.”

Verslaafd

Han Zwart is verslaafd aan het voetbalspel, zegt hij. Speelt hij het niet, dan kijkt hij het wel op tv. Fox Sports is zijn favoriete zender. ,,Ik sjoch alles.” Daarnaast bezoekt de spits zijn favoriete club Feyenoord een paar keer per seizoen. Dirk Kuijt was vroeger zijn idool. Op zijn slaapkamermuur hing Feyenoord-behang. ,,Dêr ha we jierrenlang ûnder slept”, zegt vriendin Treja.

Zij weet dat Zwart niet zonder voetbal kan. ,,Ik kin him syn sport net ûntnimme, want dan ha ’k in segrinige jonge thús. Wêr Han is, is fuotbal.”

Webshop
Webshop svASC'75
Sponsoren
grbo
  • tral
  • nive
  • sibl
  • boau