Geslaagde 1e editie van Stynsgearder Iepen

Datum: 17 september 2019

In het voorjaar van dit jaar werd het idee om een toernooi te organiseren vorm gegeven. De tweede zaterdag van september werd gekozen om een weekend toernooi te gaan spelen.

Er werd hier en daar al wat gepolst en het leek op voorhand al een goed gevuld schema te worden. Echter duurde het even voordat de opgaven binnen kwamen, iets wat als je voor het eerst zo’n toernooi organiseert voor de nodige zenuwen leidt. De sluitingsdatum was 1 september en het schema was toch goed gevuld. Met elkaar waren er 16 koppels verdeeld over vier categorieën. Waarvan de herendubbels in beide niveaus een beetje onderbezet waren. De damesdubbels en de gemengd dubbels hadden wel goed gevulde poules met vijf koppels.

Vrijdag om 17:45 ging de eerste partij van de start de tweede partij was iets later, omdat een koppel was verdwaald in Augustinusga. 😀 De vrijdag was vol gepland tot 21:30 allemaal wedstrijden flink gevochten moest worden voor de overwinning. Nadat het schema was gespeeld bleef het nog lang gezellig in de kantine. Een teken dat het allemaal voorspoedig liep en dat er een gezellige sfeer was.

Zaterdag was een dag waar vooral de damesdubbel en gemengd dubbel werd gespeeld aangezien veel heren in de middag moesten voetballen. Hier werd duidelijk dat er in de damesdubbel toch wel een favoriet was voor de toernooi overwinning. Bij de gemengd dubbel bleef het in de top iets dichter bij elkaar. Na de enige heren dubbel wedstrijd op zaterdag was bekend wie zondag voor de overwinning zouden strijden. Op papier een stevige pot, we gaan zien wat de heren er zondag van maken.

Op de zondag meteen een finale partij in de heren dubbel, De gebroeders Geert en Roel van der Meulen treden deze finale aan tegen Jorrit Pasma en Aart Jan Reinsma. De eerste game gaat naar Roel en Geert, waarna de service van Jorrit meteen wordt gebroken en Roel en Geert meteen een break voor staan. Hierna haken Jorrit en Aart Jan wel aan maar het duo Roel en Geert zijn te constant om een re-break te plaatsen. De set wordt door Roel en Geert uitgeserveerd en wordt gewonnen met 6-3. In de tweede set zijn de heren aan elkaar gewaagd en weten Jorrit en Aart Jan bij de stand 3-2 breakpunten te krijgen. Echter weten ze deze niet te verzilveren en wordt de game toch binnen gesleept door Roel en Geert. Dit is wel een waarschuwing dat ze de wedstrijd nog niet hebben gewonnen. Bij de stand 4-3 komen Jorrit en Aart Jan weer dicht bij een break maar ze kunnen hem maar niet bemachtigen. Bij de stand 4-4 komen Jorrit en Aart Jan zelf onder druk en krijgen Roel en Geert hun eerste breakpunt in deze set. Met een dubbele fout wordt deze game ingeleverd en kunnen Roel en Geert gaan serveren voor de titel. De heren laten dit ook niet na en winnen in de categorie Heren Dubbel 7. Heren van harte met deze overwinning en we zien jullie graag volgend jaar om jullie titel te verdedigen.

Baan twee is een walk-over voor Martin en Herma in de categorie Gemengd dubbel. 6-0, 6-0 en verzekeren zich hiermee een wedstrijd die gaat om plek 2. De eerste plek is al bekend bij het spelen van de laatste partij. Jorrit en Fimmy waren het sterkste koppel in deze poule en wisten alle partijen te winnen allen Sjoerd en Marjolein wisten goed tegen gas te geven. De partij waar het om gaat is dus die van de 2e plek waar Sjoerd en Marjolein het opnemen tegen Martin en Herma. Dit zal gezien het verloop van het toernooi een mooie partij worden. De wedstrijd start op 10:30 beide koppels laten zien dat ze toch wel graag voor de winst willen gaan. Alle games gaan tot 3-2 naar de serverende partij. In de 6e game weten Martin en Herma de service van Sjoerd en Marjolein te doorbreken. Waarna ze op eigen service op een 5-2 voorsprong komen. De laatste twee games gaan weer naar de serverende partij. Martin en Herma weten de eerste set te winnen met 6-3. In de tweede set gaat is het weer een gelijk op gaand duel. Met mooie rally’s worden de toeschouwers getrakteerd op een mooie pot tennis. Maar dan gaat het wederom voor Sjoerd en Marjolein fout bij een 4-4 stand. Martin en Herma weten weer de servicebeurt van Sjoerd en Marjolein te breken en Bij een 5-4 mogen Martin en Herma voor de winst serveren. Dat het duo Sjoerd en Marjolein zich niet snel gewonnen geven blijkt wel, want in plaats van de winst te pakken. Leveren Martin en Herma de service in en is het weer gelijk. Dit geeft Sjoerd en Marjolein een boost en weten hun eigen gamen makkelijk binnen te slaan. Op 5-6 serveren Martin en Herma om de set te laten uitlopen op een tie break. Echter komt het zover niet. Sjoerd en Marjolein weten nogmaals de service te breken en weten de 2e set binnen te slepen met 7-5. De derde set gaat worden beslist in een zogeheten super tie break, deze gaat tot 10 punten. In deze beslissende tie break is het al snel duidelijk dat Sjoerd en Marjolein de overwinning niet meer uit handen willen geven. Martin en Herma doen wat ze kunnen maar kunnen geen vuist meer maken tegen het goede spel wat Sjoerd en Marjolein weten te spelen tot het eind. De super tie break wordt een overwinning voor Sjoerd en Marjolein. Van harte met deze tweede plek Sjoerd en Marjolein. Jorrit en Fimmy gefeliciteerd met de overwinning in deze poule.

Na de kraker om plek twee in de gemengd dubbel krijgt Martin een half uurtje rust en mag zich dan gaan opmaken voor een finale waarin zijn partner Alex Borger is. Ze nemen het op in de categorie heren dubbel 8 tegen Sjoerd en Wybo. Dit kan dus een revanche worden voor Martin, of zal de wedstrijd in de gemengd dubbel teveel hebben gevraagd. Door de directie is deze wedstrijd bestempeld al een kraker, deze zal dan ook op het center court worden gespeeld zodat de toeschouwers geen slag hoeven te missen. Sjoerd en Wiro mogen deze wedstrijd beginnen met serveren. Alex en Martin weten dat ze de rally’s niet te lang moeten houden omdat dat in het straatje ligt van Sjoerd en Wybo. Na wat matige services van Sjoerd en nog matiger returns gaat deze game vrij eenvoudig naar Sjoerd en Wiro. In de service beurt van Martin en Alex gaat het in de rally’s meteen fout, te veel fouten van zowel Martin als Alex zorgen ervoor dat ook de tweede game een prooi is voor Sjoerd en Wybo. In de derde game lijken Martin en Alex warm te zijn en gaan de returns prima, en weten Martin en Alex de ballen lekker te plaatsten diep tegen de baseline waardoor de heren Sjoerd en Wiro onder druk komen te staan en Martin bij het net de ballen direct kan afmaken. De derde game is weer een break en zorgen ervoor dat Martin en Alex weer in de set zitten. Martin en Alex lijken het zelfvertrouwen weer te hebben gevonden en Alex serveert voor de vierde game. Deze game is een moeilijke game Martin en Alex goede services worden afgewisseld met matige returns. Zes maal wordt de stand deuce gehaald in deze game. De laatste twee services zijn goed geplaatst waardoor Martin bij het net zijn spel kan spelen en de returns kan afmaken. Het wordt dus uiteindelijk toch 2-2. Het zijn Martin en Alex die steeds beter beginnen te spelen en ze weten weer de service te breken en de voorsprong te nemen in de set. De eigen services worden gemakkelijker gewonnen en Sjoerd en Wybo worden goed onder druk gezet. Sjoerd en Wiro kunnen geen vuist meer maken tegen het goed spelende duo Martin en Alex en leveren keer op keer de service in. De eerste set wordt door Martin en Alex gewonnen met 6-2. Een matige start voor Martin en Alex maar na de twee nul achterstand alle games gewonnen. De tweede set gaat in de games vrij gelijk op maar Martin en Alex weten uiteindelijk de games te winnen. De tweede set is dan ook een prooi voor Martin en Alex als Sjoerd en Wybo na de 4-0 geen vuist meer weten te maken. Met 6-0 gaat de set naar Martin en Alex die tevreden terug kijken op deze finale die op voorhand ook voor de heren zelf niet als gemakkelijk werd beschouwd. Ongetwijfeld komt er nog wel eens een revanche op deze wedstrijd. Martin en Alex van harte met de winst in de heren dubbel 8 en we zien jullie graag de titel verdedigen volgend jaar.

Dan is er nog één categorie te gaan. De dames dubbel, ook hier zou de laatste wedstrijd niet gaan om de 1e en 2e plek. Die was achteraf al gespeel in de aller eerste partij in de dames dubbel.

De 2e plek moest nog wel voor worden gespeeld en de wedstrijd ging tussen Rian en Chantal tegen Ida en Hanneke. Weten Ida en Hanneke te winnen dan hebben we drie koppels met 2 punten en gaan de voor en tegen games tellen voor de 2e plek.

Rian en Chantal willen het niet tot die telling laten komen en gaan vol voor de overwinning. Hiervoor zijn ze dan ook goed begonnen en weten de tegenstanders meteen te breken om vervolgens met redelijke overtuiging hun eigen games te behouden. Ook de derde game is een prooi voor Rian en Chantal, welke tot nu toe er niet aan te pas komen. Ida en Hanneke peppen elkaar nog wel even flink op maar het mag niet baten. Ook de vierde game gaat eenvoudig naar Rian en Chantal, waarna op nieuwe de service van Ida en Hanneke wordt gebroken. De zesde game gaat daarna weer vrij eenvoudig naar Rian en Chantal en de 6-0 prijkt op het bord. De tweede set weten Ida en Hanneke de service te houden en hopelijk kunnen ze nog terug komen in deze partij. De service voor 1-1 is niet eenvoudig voor Rian en Chantal en Ida en Hanneke krijgen kansen. Uiteindelijk weten Rian en Chantal de game te pakken en is de stand 1-1. De daarop volgende game spelen Rian en Chantal weer als in de eerste set en weten te de service te breken. Met deze break lijkt ook het vertrouwen van Ida en Hanneke gebroken. In de volgende servicebeurt van Rian en Chantal wordt het eenvoudig 3-1 en lijkt de overwinning een formaliteit. De aanmoedigingen van de toeschouwers worden vriendelijk ontvangen door Ida en Hanneke maar helpen de dames niet weer in de wedstrijd te komen. De uitslag is de tweede set is 6-1. Een mooie tweede plek voor Rian en Chantal, waar we jullie van harte mee willen feliciteren.

De 1e plek ging naar Catrien en Sjoukje die de nummer twee van het toernooi versloegen in de aller eerste partij in het schema van de dames dubbel. Catrien en Sjoukje van harte gefeliciteerd en ook jullie verwachten we weer volgend jaar om de titel te verdedigen.

Gezien het enthousiasme van de deelnemers die allemaal aangaven het een zeer geslaagd toernooi te vinden, organiseren we volgend jaar wederom het tweede weekend van september de 2e editie van de Stynsgearder Iepen. De organisatie kijkt ook terug op een zeer geslaagd toernooi en wil iedereen die heeft meegespeeld, geholpen of toeschouwer is geweest hartelijk bedanken en op naar volgend jaar. Zet hem maar vast in de agenda, tweede weekend van september.

Voor een ieder die nog competitie gaat spelen KNVB op dorpen. Heel veel suc6.

Webshop
Webshop svASC'75 Rondje voor svASC'75
Sponsoren
grbo
  • tral
  • nive
  • sibl
  • jbk