S.V. ASC’75 JO17 DOOR IN DE BEKER POULE

Datum: 15 november 2021

Augustinusga – Na vorig voetbalseizoen ook al heelhuids door de bekerpoule te zijn gekomen, maar dat er hierna geen vervolg aan kon worden gegeven dat weet een ieder wel. Een nieuwe voetbalseizoen, met een nieuwe start, betekent weer dat er eerst een drietal bekerwedstrijden op het programma staat.

Verheugd werden staf en spelers op de hoogte gebracht door de KNVB! De poule bestond uit clubs uit de regio: s.v. RWF, v.v. Dokkum & v.v. Drogeham waren de tegenstander. Op papier niet de slechtste tegenstander maar ook niet de moeilijkste.
Als eerste tegenstander stond drie weken geleden thuis, v.v. Drogeham als eerste van de drie te wachten drempels tegenover de oudste jeugdploeg van s.v. ASC’75. Vlak na het startsignaal begaf de 1-0 al op het scorebord, André Alma schoot de bal achter de keeper na een breedte pass van Sake Brouwer. Brouwer mocht zelf de 2-0 op het scorebord zetten na een kleine solo ging het schot net buiten de zestien een paar meter van de achterlijn over de keeper heen. Drogeham struggelde nogal wat om over de middenlijn te komen door goed werk van de Stysgeaster verdediging. Door het druk zetten van ASC stapten vele hamster verdedigers verkeerd in waardoor er veel ruimte kwam om te voetballen voor ASC. De 3-0 kwam op naam van Tygo Borger die de bal vrij in de goal kon tikken na een strakke voorzet van Sake Brouwer. De 4-0 kwam weer op naam van diezelfde Borger, na geklungel rolde de bal zo mooi uit het ‘kluitje’ van spelers dat Borger hem roekeloos in één keer de goal in jaagde. Kort voor rust en een paar luttele minuten na de laatste goal maakte Tygo Borger zijn Hattrick compleet. De keeper van  Drogeham stond net wat te ver voor zijn goal waardoor de bal met een halve stift, half schot van 25 meter over de keeper tussen de palen ging, 5-0. Met een vrij grote voorsprong en een Drogeham dat ASC niet gewend was werd er begonnen aan de tweede helft. Deze helft werd zakelijk uitgespeeld en de stand werd nog ietsjes vergroot. Sake Brouwer zegevierde door nog twee doelpunten te maken waardoor hij ook een hattrick achter zijn naam kreeg. De 6-0 was weer een keurige uitgespeelde kans, via een opbouw van achteruit wist Tygo Borger Brouwer de diepte in te sturen die deze kans bekroonde met een doelpunt. Vlak voor het eindsignaal stevende ASC nog op één goede aanval, Jardi Rooks had de kans om zijn eerste doelpunt te maken maar deze stuitte jammerlijk op de keeper af, echter was Sake Brouwer allert op de afvallende bal die zonder moeite hierna over de lijn kon worden getikt! Eindstand: 7-0

De week hierop stond de enigste uitwedstrijd op de planning, s.v. RWF was de tegenstander. Voor ASC een beetje een lastige tegenstander die altijd in de eerste helft zeer goede tegenstand bied, echter deze keer was net niet appeltje eitje. De eerste vijf minuten was het aftasten op elkaar maar RWF trok aan het kortste eind. Na miscommunicatie van de verdediging sprintte de spits van RWF weliswaar direct naar de goal van ASC waar ASC voor het eerst weer een keer tegen een achterstand aan keek. Al snel rechtte ASC z’n rug alweer want er werd met wat meer overtuiging gevoetbald. Dat resulteerde na vijf minuten al dat de stand gelijk werd getrokken. Uit een corner sprong menig aanvaller van ASC als de verdediging van RWF onder de bal door… maarrrr.. Marten Borger kwam met een loopactie bij de tweede paal waar de bal door Borger binnen werd gevolleyd, 1-1. ASC groeide in de wedstrijd, bij RWF daarentegen werd het spel wat ‘houterig’. Vijf minuten later pakte Arend Veenstra via een foute pass de bal op en kon hier vrij via een één op één situatie de keeper verschalken, 1-2. RWF liep als een kip zonder kop in het veld rond en dat resulteerde tot nog vier doelpunten in het laatste kwartier. De 1-3 kwam via een opbouw vanaf de linkerkant, beginnend bij Erwin Storm werd Marten Borger ingespeeld die vrij open kon draaien en hier direct de lopende Arend Veenstra vrij voor de keeper zette en zonder tegenstand van de keeper scoorde. De 1-4 kwam op naam van Sake Brouwer. Door Arend Veenstra die ingezakt was om de bal op te halen rond de middenlijn. Door de vele ruimte die RWF op het middenveld gaf zette Veenstra mede speler Brouwer, die een keurige loopactie maakte dwars over het veld, vrij voor de goal waar het weer een koud kunstje was. De 1-5 was na een kleine solo van Sietse Jagersma die zichzelf vrijspeelde en hierna de bal zowat de winkelhaak in jaagde. De 1-6 was weer voor Arend Veenstra, via de rechtervleugel wist Tygo Borger via een goede voorzet Veenstra te vinden die met de nodige moeite de bal tussen de palen wist te krijgen. Arend Veenstra beleefde die zaterdag weer een topdag want de 1-7 schreef hij ook op het scorebord bij. Marten Borger gaf de bal net een hard genoeg tikje mee waardoor Veenstra nog snel tussen twee verdedigers door naar de goal kon glippen en de keeper weer kansloos liet.

Na de rust bood RWF iets meer tegenstand waar ASC meer last van ondervond dan de eerste helft. In de tweede helft kwamen beide ploegen nog twee keer tot score toe. De 2-7 werd na 60 minuten te spelen gemaakt door RWF. Een hoge voorzet vanaf de flank werd verkeerd ingeschat waarna de aanvaller na twee pogingen het net wist te vinden. ASC speelde zakelijk voetbal en kreeg vele kleine kansen, maar tot een goal leidde dit niet. De 2-8 kon weer op Arend Veenstra zijn naam worden bij geschreven, Tygo Borger die naar de rechtsvoor positie was verhuisd begon aan de zijlijn zijn direct tegenstander uit te spelen en snelde richting de goal waar Veenstra keurig zichzelf vrij zette voor de keeper en de bal strak voor van Borger verkreeg en hard de bal binnen schoot. ASC die RWF wat liet gaan de tweede helft kreeg het in de laatste 20 minuten wel wat lastiger, bij de meesten was de winst mentaal al binnen maar RWF begon al wel wat kleine kansjes te krijgen om toch nog de score wat bij te werken. RWF verzuimde in de afronding wat bij ASC nog wel lukte net voor het eindsignaal. De 2-9 kwam weer van de voet van Arend Veenstra die zijn totaal op ZES doelpunten zette deze wedstrijd. André Alma zette Veenstra met een steekbal in het 16 meter gebied weer vogeltje vrij voor de keeper waarna Veenstra alleen het laatste zetje nog moest geven.

Met zes punten uit twee wedstrijden en met een groot doelsaldo was de winnaar van de poule eigenlijk al bekend, met nog één wedstrijd te gaan. Als laatste tegenstander was v.v. Dokkum aan de beurt om op sportpark Easterbuorren te verslaan. De JO17-1 van Dokkum is sinds dit jaar een compleet nieuw samengesteld team. ASC begon aardig en Dokkum gaf aardig tegenstand in de eerste tien minuten van de wedstrijd. ASC had de eerste kleine kansjes, waar Dokkum daar in tegen uit een corner net mistte. Via de rappe omschakeling kwam ASC aan de andere kant bij het doel van Dokkumer goalie uit, Sake Brouwer was dicht bij het eerste doelpunt van de wedstrijd maar de keeper werkte de bal over de achterlijn. De corner die hier uit volgde was het wel raak. Tygo Borger snijd de bal scherp aan voor het doel waaruit André Alma de 1-0 op het scorebord zette. ASC had het een beetje lastig tegen Dokkum, dat resulteert in frustratie van beide kanten vele overtredingen werden er gemaakt en het werkelijke ‘voetbal’ kwam er niet echt uit. Uit de opbouw vanuit de linksachter werd Tygo Borger gevonden in de as van het veld, Borger draaide open richting de 16 meter van Dokkum en zag Sake Brouwer een loopactie maken buiten de verdediging om. Brouwer verkreeg de bal en wist met z’n zwakke rechter toch nog de bal hard achter de keeper te schieten, 2-0. ASC kwam beter in de wedstrijd en Dokkum begon al wat op elkaar te zeuren. Na een schamele vijf minuten was het weer ASC die scoorde en daarmee de uitslag van deze wedstrijd besliste. Tygo Borger mocht weer één bij schrijven. Van een meter of 20 schoot Borger met knuckleball raak waar de keeper verbijsterd aan de grond genageld stond, 3-0.

Al met al mag de JO17 hier niet uit concluderen dat de competitie weer net zo makkelijk zal worden als voorgaande seizoenen. Afgelopen wedstrijden werden weliswaar tegen lager geklasseerde teams gespeeld dus aankomende week mag er wel wat meer worden verwacht qua wedstrijd beleving met name dan wel meer tegenstand.

Volgende wedstrijd
GSVV 1 - ASC 1
Datum: 25-03-2023
___________________________
Webshop svASC'75
Sponsoren
TSI_Specialist_Logo_CMYK-1
  • grbo
  • nive
  • sibl
  • Isolatienoord