S.V. ASC’75 SPEELD GELIJK TEGEN MEDE KOPLOPER FVC JO15-2

Datum: 18 november 2019

Augustinusga – Na twee weken niet te hebben gevoetbald door een vrije zaterdag en een afgelaste wedstrijd, stond afgelopen zaterdag de eerste topper van de competitie op het programma. Op sportpark Easterbuorren kwam namelijk mede koploper FVC uit 058 op bezoek.

Maar eerst nog even ‘kort’ samengevat de wedstrijd van drie weken geleden die ‘u’ nog te goed had. Zaterdag 12 oktober was de uitwedstrijd in Oosternijkerk bij v.v. Ropta Boys. De titel van dit verslag zou als volgt geweest zijn, s.v. ASC’75 JO15 laat ditmaal de tegenstander terug komen in de wedstrijd. De wedstrijden voor deze clash tegen Ropta Boys liet ASC zich tot twee keer toe op een achterstand komen die ze uiteindelijk op wilskracht wonnen. Ditmaal waren de mannen beter uit hun nest gekomen deze zatermorgen want na een schamele 20 minuten stond ASC al op een 0-3 voorsprong. Al vroeg in de wedstrijd verkreeg ASC een penalty doordat Arend Veenstra werd gevloerd in het zestien meter gebied. Met Tygo Borger achter de bal werd de penalty strak in de hoek geschoten, 0-1. De 0-2 volgde hier kort na op, André Alma pikte de bal op zo’n 25 meter op nadat Ropta Boys een aanval van ASC onschadelijke had gemaakt. Alma tikt de bal voor zich uit waarna de bal hard en zuiver via de onderkant van de lat binnen werd geschoten. De 0-3 kwam na een snelle ingooi van Sander de Boer op de rechter vleugel, de bal kwam bij Arend Veenstra in de loop terecht waarna Veenstra 30 meter naar de goal overbrugdde en twee spelers van Ropta Boys achterliet om vervolgens koelbloedig de keeper te verschalken. Er leek nog geen vuiltje aan de lucht tegen deze sterke fysieke tegenstander waar af en toe iet wat te hard werd getackeld met de lichtje pijntjes die hier bij kwamen kijken. Maar hoe mooi de 0-3 voorsprong ook was, was deze in een vingerknip weg. In de eerste helft zouden uiteindelijk ‘zes’ goals vallen. De 1-3 kwam via een counter op het scorebord nadat o.a. onze ‘slip & slider’ (noem geen namen) uitgleed waarna de spits van Ropta Boys één op één met de keeper kon komen. De 2-3 kwam uit een penalty na een handsbal van een verdediger van ASC, deze werd feilloos bjnnengeschoten. Ropta Boys zette nog een tandje bij en vooral in het fysieke spel van de Oosternijkerkers moest ASC het onderspit delven. De gelijkmaker kwam uit een domme overtreding voort op zo’n 30 meter afstand. Met 10 man voor de goal kwam deze afstandschot doordat, jawel vier spelers een blunder maken door er over heen te trappen of er over of onderdoor te duiken, 3-3 op slag voor rust.

Na een klein ‘peptalk’ in de kleedkamer kwam ASC goed uit de startblokken. Welgeteld na vijf minuten stond ASC weer op voorsprong. Sake Brouwer die via de rechtervleugel naar binnen sneed zag een gaatje voor een schot, echter werd deze eerst gekeerd door de keeper waarna Erwin Storm deze bal voor een lege doel binnen tikte. De wedstrijd die hierna volgde was geen vriendschappelijke competitie wedstrijd meer te noemen. Onder andere Arend Veenstra en de overige aanvallers waren het slachtoffer van het vele natrappen en hard inkomen bij de duels waarbij ASC van de scheids drie van de vier keer geen vrije bal meekreeg, dit tot ongenoegen van trainer Sietse Hofstede. Het spelbeeld van de resterende wedstrijd ging vooral via lange ballen over en weer. Nadat Ropta Boys een paar speldenprikken aan pogingen tot scoren had gedaan richting het doel van ASC, pikte André Alma de bal op na een afgeslagen aanval en zette de tegenaanval op. Hietbij vond Alma de vrijstaande Arend Veenstra rond het zestien meter gebied, waarop een afgezwaaid schot van Veenstra bij Erwin Storm voor de voeten kwam. Storm wist hier wederom wel raad mee en schoot de 3-5 en zijn tweede van de wedstrijd tegen de touwen. Al met al een zware wedstrijd waarbij ASC zichzelf in de tweede helft van de goede kant moest laten zien na de opgelopen gelijke stand in de eerste helft.

Dan drie week later de thuiswedstrijd tegen mede koploper FVC uit 058. Voor de JO15 een onbekende tegenstander waarbij er in de wedstrijd gezien moest worden wat deze Leeuwarders in te brengen hadden. Na het vervroegde startsignaal van good old referee Siebe van der Veen zouden beide ploegen de eerste 10 minuten elkaar wat aftastten op elkaars spel. Met nog geen drie minuten op de klok haalde een verdediger vrij hard door op Arend Veenstra waarbij de scheids het spel door liet gaan tot grote ergernis van trainer Sietse Hofstede. De eerste kans was voor ASC in deze wedstrijd, Sake Brouwer zag zijn kans echter naast gaan. Het antwoord van FVC in de tegenaanval veranderde ook meteen de stand op het scorebord via de snelle voorhoede spelers, 0-1. Het spelbeeld speelde zich vooral af op het middenveld waar het balbezit over en weer ging. FVC was de betere in de beginfase en zette de score op een 0-2 door ‘te lief’ verdedigen van ASC ging de bal via een intikkertje bij de keeper langs. Na deze te makkelijke weg gegeven goal zette ASC wat meer energie in de wedstrijd en dat leverde meteen alweer een kans op voor Arend Veenstra die zijn inzet net naast zag gaan. De volgende aanval werd door ASC over de achterlijn gewerkt waarna de keeper van FVC de uittrap nam. Zoals we al vaker hebben gezien in de afgelopen wedstrijden had de keeper van FVC nu een blundertje. De uittrap (pass) belandde recht bij Arend Veenstra in de voeten waarna Veenstra dit presentje keurig achter de goalie van FVC schoot, 1-2. Deze wedstrijd begon op een echte wedstrijd te lijken met veel bewegende spelers en strijd om de bal kwamen er nog een tweetal kansen voor ASC. Deze eerste kans kwam bij Marten Borger weg die zijn mannetje uit kaptte maar zijn inzet gekeerd zag worden door de keeper. Vlak voor rust kreeg Arend Veenstra de grootste kans nog op de 2-2, via een één tweetje met Sake Brouwer werd de bal net naast geschoten.

Dan op naar de tweede helft! Met een stevige bui ondertussen werd het een gekke tweede helft waar nog vier doelpunten zouden vallen. Met veel ruimte op het middenveld verkreeg FVC de eerste kans waarbij de keeper gelukkig met de geringste moeite de bal op kon pakken na een mislukt schot. ASC was in deze beginfase sterker en kwam een aantal keer tot een grote kans om te scoren. André Alma, Sake Brouwer en Sietse Jagersma hadden de kans om de score weer in evenwicht te brengen. Echter verkreeg ASC bij de laatste inzet een corner mee die voor de goal werd getrapt door Sietse Jagersma. FVC kreeg de bal niet weg gewerkt en zoals het balletje in een flipperkast dan toch eenmaal goed valt dan heb je prijs! Zo was het voor de goal van FVC ook, de bal bleef op de vijf meter lijn liggen waarna André Alma zijn kans schoon zag om de bal zonder er bij na te denken hard binnen te schieten, 2-2. De laatste 20 minuten was het met een gemiddelde tijd van 5 minuten per goal weer een pracht van een wedstrijd om vanaf de kant te zien! FVC kwam weer op voorsprong door te makkelijk verdedigen vanaf de vleugel af bracht de buitenspeler de spits van FVC aan de bal die vanaf 15 meter over de grond in de verre hoek de bal tegen het net te werken, 2-3. ASC kwam hier natuurlijk weer met een tegen antwoord op want op een afstand van 30 meter kreeg ASC een vrije trap. Met André Alma achter de bal vuurde Alma het projectiel op de goal af waarna de bal licht werd aangeraakt door een verdediger en de bal over de witte kalklijn ging, 3-3. ASC kwam zelfs nog op voorsprong in deze wedstrijd want niet veel later zegevierde Marten Borger met een goal aan de andere kant van het veld. Via een ingooi op eigen helft stuurde André Alma vervolgens Borger in de diepte weg waarna het koelbloedig werd afgemaakt in de korte hoek, 4-3. De winst was nog niet binnen, want FVC probeerde er toch met man en macht aan om de gelijkmaker te maken. En dat doelpunt kwam..! ASC maakte een overtreding op zo’n 25 meter van de goal af waarna er keurig een muur werd neergezet, waarop er op dat moment een speler van FVC bij de keeper kwam om zijn zicht te belemmeren. Wat hierop volgde was dat er een verdediger van ASC bij kwam om de FVC speler voor de goalie weg te drukken. Echter nam hij de buitenspel lijn ook mee naar achteren waardoor er binnen een paar seconden 15 man op een kluitje voor de goal stond. U zal het misschien wel raden, want de bal werd via een hard schot op de goal getrapt waarna er in een flipperkast effect de bal tussen de palen over de lijn ging, 4-4. ASC kreeg als laatste nog één kansje voordat het eindsignaal kwam, Arend Veenstra zijn inzet werd ternauwernood nog net gekeerd door de ‘Liwwadder’ goalie.

Deze wedstrijd viel helaas niet de goede kant in het voordeel van ASC om uit te kunnen lopen op de directe concurrentie. Al met al gaat de JO15 met goede moed naar de volgende wedstrijd. De tegenstander voor aankomende zaterdag is dan v.v. Kollum JO15-2. De ploeg uit Kollum staat momenteel op een negende plaats met 5 uit 6 wedstrijden, aanvang van deze wedstrijd is 9:00 uur.

Geschreven door: Roelof Tuinstra

Webshop
Webshop svASC'75 Rondje voor svASC'75
Sponsoren
grbo
  • tral
  • nive
  • sibl
  • jbk